bio kwaliteit of niet?

bio kwaliteit of niet?

Bio is het modewoord bij veel producten tegenwoordig, niet alleen voedingsmiddelen. Verwonderlijk is dat niet, er wordt nog altijd heel veel met levensmiddelen gegoocheld. Alleen al uit een maiskorreltje worden er talloze eetbare en niet eetbare ingrediënten gefabriceerd die we steeds overal weer tegenkomen; sucrose, citroenzuur, fructose, HFCS, azijn, vanille-extract, gemodificeerd zetmeel, bakpoeder, ascorbinezuur, alfa-tocopherol, malto-dextrine, sacharine, gluten, maar ook ethyleen, ethylacetaat, fibersol-2, xanthaan gom, ethel-acetaat en polydextrose. Zo kan ik nog wel even doorgaan, allemaal met die maiskorrel als basis. De bewerkingen die het daarbij ondergaat zijn industriële chemische processen waarbij moleculen handig opnieuw worden gerangschikt.
Veel mensen vragen zich terecht af of dat nou allemaal wel nodig is. Veel van die producten en toevoegingen vind u uiteraard ook terug in dierenvoeding. Soms lijkt het wel alsof onze huisdieren tegen wil en dank proefdieren geworden zijn als er weer een nieuw ingrediënt aan het palet hulpstoffen wordt toegelaten. Soms wordt er haastig weer het een en ander terug geroepen of verdwijnt weer van de lijst als blijkt dat het toch niet zo veilig was als gedacht.
Hoewel “bio” tegenwoordig ook niet meer wil zeggen dat het natuurzuiver is, omdat toch bepaalde stoffen worden toegestaan in de productie ervan, worden steeds meer mensen terecht terughoudend met al dat gemanipuleer. Om op het maiskorreltje terug te komen; waarom zouden we citrus-emulsie en citroenzuur met behulp van chemie of genetische veranderde micro-organismen maken, als we dat ook gewoon uit een echte citroen kunnen halen? Productiekosten spelen daar natuurlijk de hoofdrol; mais aanbouw wordt gesubsidieerd, is makkelijk lang te bewaren en te transporteren, en kost drie keer niks. Bio citroenen zijn natuurlijk veel duurder in het gebruik, en zijn bederfelijk. Uiteindelijk is het ook een kwestie van uw portemonnee als consument: voor een goed natuurlijk product met bio ingrediënten moet u ook meer betalen. Als daar genoeg vraag naar is, reageert de voedingsindustrie er vanzelf op. Zolang we voor goedkoopst blijven kiezen zal de kwaliteit van het aanbod daar ook naar zijn.
Een enkel onderzoek lijkt te bevestigen dat het niks uitmaakt of we natuurlijk, natuur-identiek, GMO, of chemisch geconstrueerd molecuul gebruikt, maar de er zijn ook hele andere bevindingen. Het vaak gehoorde argument van grote ondernemingen die zich met voedsel bezig houden is dat al die processen nodig zijn om voldoende te kunnen produceren en de veiligheid ervan te garanderen. Helaas blijkt maar al te vaak dat de voedselveiligheid en kwaliteit helemaal niet voorop staat, maar eerder de snelle en grote winst.
Mensen die bewust voor bio kiezen laten al dat getover met voedsel links liggen en maken een bewuste keuze, want wie zegt er dat er op termijn toch geen negatieve gevolgen kunnen zijn? Weinig studies duren heel erg lang vanwege de kosten, en een groot aantal die dat wel doen laten soms een verontrustend beeld zien. Allerlei synthetische toevoegingen en productiemethoden staan niet voor niets onder verdenking gezondheidsproblemen te veroorzaken.
We kunnen maar beter het zekere voor het onzekere nemen, lijkt me, en een voedingswijze kiezen die al eeuwen zijn nut heeft bewezen. Zo natuurlijk mogelijk, en zonder gekunstelde ingrediënten en overbodige hulpstoffen. Al onze producten voldoen aan die kwaliteitseisen. De goedkoopste zijn we niet, maar goede kwaliteit kan ook niet goedkoop zijn. Strenge controles zien toe op de oorsprong, pesticiden, toxines, zware metalen en ook voldoende werkzame stof gehaltes. Dat kost tijd en geld. Maar dan kunt u er ook zeker van zijn dat u een goed product in handen krijgt.

Don`t copy text!
0