Synthetische of natuurlijke, maakt het uit?
Veel mensen zijn bang dat ze zelf en ook hun dieren niet genoeg voedingsstoffen krijgen uit de voeding alleen.
Overal waar ik kom zie ik wel supplementen en potjes vitaminen op de plank en in de stalkast staan. De meeste van die potjes bevatten synthetische voedingsstoffen, met overbodige aanvulstoffen als dextrose, sucrose, zetmeel en zo voort.
Bieden synthetische voedingsstoffen dezelfde voordelen als natuurlijke voedingsstoffen?
Sommige bronnen suggereren zelfs dat synthetische voedingsstoffen gevaarlijk kunnen zijn. In dit artikel probeer ik objectief te kijken naar wat ik in de afgelopen jaren door ervaring heb geleerd, en naar een aantal wetenschappelijke publicaties over synthetische en natuurlijke voedingsstoffen. Ervaring niet alleen met mijn dieren, maar ook met mezelf.
De naam zegt het al:
Natuurlijke voedingsstoffen: worden gewonnen uit onbewerkte voeding, of enigszins bewerkt zoals uitpersen, drogen of malen.
Synthetische voedingsstoffen: ook wel geïsoleerde voedingsstoffen genoemd, deze worden kunstmatig gemaakt, in een industrieel proces of in een laboratoriumomgeving.
Synthetische voedingsstoffen bevatten nooit “hele” voedingssupplementen, gemaakt van geconcentreerd, gedehydrateerd, volledig voedsel. De meeste supplementen die tegenwoordig op de markt zijn, worden kunstmatig gemaakt. Deze omvatten onder andere vitamines, antioxidanten, mineralen en aminozuren. Ze worden veelvuldig gebruikt in dierenvoeding, en te pas en te onpas als supplement bijgegeven om maar niets tekort te komen, of gezondheidsproblemen te helpen oplossen. Als u wilt weten of uw supplement synthetisch of natuurlijk is, controleert u het etiket. Natuurlijke supplementen vermelden meestal voedselbronnen of zijn gelabeld als 100% plantaardig of dierlijk.
Supplementen met individuele voedingsstoffen, zoals vitamine C, of chemische namen zoals ascorbinezuur, zijn vrijwel zeker synthetisch.
Zijn natuurlijke en synthetische voedingsstoffen anders?
De algemene opvatting is dat synthetische voedingsstoffen bijna chemisch identiek zijn aan die in onbewerkt voedsel. Het productieproces van synthetische voedingsstoffen verschilt echter nogal van de manier waarop planten en dieren ze creëren. Dus ondanks een vergelijkbare structuur, kan het lichaam heel anders reageren op synthetische voedingsstoffen.
Bovendien is het vaak onduidelijk hoe goed synthetische voedingsstoffen worden geabsorbeerd en in het lichaam worden gebruikt. Sommige kunnen gemakkelijker worden opgenomen, anderen juist weer niet.
Dit komt omdat wanneer uw dier echt voedsel eet, het geen geïsoleerde voedingsstoffen consumeert, maar eerder een hele reeks vitamines, mineralen, co-factoren en enzymen die een optimaal gebruik door het lichaam mogelijk maken. Het geheel is altijd meer dan de som der delen. Zonder deze extra stoffen is het onwaarschijnlijk dat synthetische voedingsstoffen door het lichaam worden gebruikt op dezelfde manier als hun natuurlijke tegenhangers. Studies tonen bijvoorbeeld ook aan dat natuurlijke vitamine E tweemaal zo efficiënt wordt geabsorbeerd als synthetische vitamine E.
Het is onduidelijk hoe goed synthetische voedingsstoffen worden geabsorbeerd en in het lichaam worden gebruikt.
Natuurlijk gezond voedsel kan helpen bij het behandelen en voorkomen van allerlei ziekten, kanker en voortijdige veroudering. Meestal is met de juiste voeding vrij snel resultaat te behalen, dat maakt het zo’n dankbare therapie. Deze voordelen zijn gekoppeld aan het brede scala aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, vezels en vetzuren die worden aangetroffen in hele, natuurlijke, zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen.
Studies met supplementen hebben gemengde resultaten opgeleverd. Onderzoek laat over het algemeen zien dat natuurlijke voedingsstoffen worden geassocieerd met veel gezondheidsvoordelen, maar het bewijs voor synthetische supplementen is nogal wisselend.
Sommige observationele studies hebben aangetoond dat hoog vitamine gebruik geassocieerd is met een lager risico op o.a. hartaandoeningen en kanker. In andere onderzoeken is echter geen effect gevonden. Sommigen koppelen zelfs hoog vitamine gebruik aan verhoogd kankerrisico. In één grote studie werd gekeken naar de effecten van een hoog gedoseerd multivitamine prepraat op de gezondheid van het hart. Na bijna 5 jaar bleek uit de studie dat synthetische multivitamine preparaten geen gunstig effect hadden.
Enkele en gepaarde vitaminen
Een review vond geen duidelijk bewijs dat enkelvoudige of gepaarde supplementen een gunstige invloed hebben op hartziekten. Sommige eerdere onderzoeken suggereren echter dat B-vitamines en foliumzuur de hersenfunctie kunnen verbeteren. Nog andere sterke studies melden dat voedingssupplementen, waaronder B-vitamines, de hersenfunctie juist niet verbeteren.
Ondanks het feit dat men weet dat voldoende vitamine D spiegels cruciaal zijn voor een goede gezondheid en ziektepreventie, worden vitamine D supplementen nog veel onder de loep genomen. Vitamine D supplementen zijn gekoppeld aan tal van voordelen die verband houden met kanker, gezondheid van de botten en hersenfunctie, om er maar een paar te noemen. Deskundigen zijn het er echter over eens dat er meer bewijsmateriaal nodig is, en de resultaten zijn niet altijd eenduidig.
Antioxidanten
Verschillende reviews hebben geen bewijs gevonden om het gebruik van antioxidant supplementen te ondersteunen, waaronder bèta-caroteen, vitamine A, C, E en selenium (alleen of in combinatie). Het is zelfs aangetoond dat bèta-caroteen supplementen het risico op kanker bij rokende muizen kan verhogen 😉 . Of de gegevens uit die studie ook op een andere soort van toepassing zijn is maar de vraag… In tegenstelling tot de arme laboratoriummuizen zullen onze honden, katten of paarden niet roken, tenzij ze daartoe worden gedwongen in een “studie”, maar van enig belang is het wel passief meeroken met tabaksgebruikende eigenaars. Vooral honden en katten kunnen daar nadeel van ondervinden als ze hun vacht likken en zich poetsen. Uit de muizenstudie zou u dan kunnen concluderen dat u in zo’n geval toch maar beter geen bèta-caroteen supplement kunt gaan geven. Maar we dwalen af….
Niettemin kunnen anti oxiderende vitamines en mineralen de progressie van bepaalde ziekten die bijvoorbeeld blindheid veroorzaken helpen vertragen. Er is echter meer goed opgezet (en verantwoord) onderzoek nodig.
Onderzoek naar de gunstige gezondheidseffecten van veel synthetische voedingsstoffen is inconsistent, zwak of vertoont geen effect.
Moet u synthetische of natuurlijke voedingsstoffen geven?
Er is geen duidelijk bewijs dat suggereert dat de meeste synthetische voedingsstoffen gunstig zijn voor gezonde, goed gevoede dieren.
Synthetische voedingsstoffen kunnen zelfs ronduit schadelijk zijn. In het algemeen is het nemen van supplementen volgens de hoeveelheden die op verpakking zijn vermeld, voor de meeste dieren redelijk veilig. Lange termijn studies daarvoor zijn erg kostbaar en nog niet veel gedaan. Echter, de Europese Unie beoordeelt over het algemeen geen voedingssupplementen op veiligheid en effectiviteit voordat ze op de markt worden gebracht. De wetgeving is complex en geeft fabrikanten nogal wat vrijheden. Dit betekent dat supplementen meer of minder percentage voedingsstoffen kunnen bevatten dan vermeld op het etiket. Andere kunnen stoffen bevatten die niet op het etiket staan vermeld.
Als uw dier al een breed scala aan voedingsstoffen via zijn dieet consumeert, kan het nemen van extra supplementen de aanbevolen dagelijkse inname van veel voedingsstoffen overschrijden. Dit kan kleine, maar op termijn ook ernstigere problemen veroorzaken. Er zijn talloze voorbeelden te bedenken waarbij een grote dosis van een vitamine of mineraal opnames van andere stoffen blokkeert, of uit balans brengt. Wanneer teveel wordt ingenomen, worden wateroplosbare vitamines zoals vitamine C en B-vitamines via de urine uit het lichaam gespoeld. Vitamine C kan in een enkel geval wel goed zijn bij zieke dieren, maar over het algemeen is het niet zinvol omdat al onze huisdieren, behalve de cavia en sommige vogels, hun eigen vitamine C produceren in ruime mate. Een geit produceert tot soms 15.000 mg. per dag! In vet oplosbare vitaminen – vitamine A, D, E en K – kunnen echter in het lichaam worden opgeslagen. Dit betekent dat het risico bestaat dat ze zich ophopen tot hoge niveaus, wat leidt tot hypervitaminose.
Bij drachtige dieren moet men altijd zeer kritisch omgaan met supplementen, omdat overtollige hoeveelheden in verband zijn gebracht met geboorteafwijkingen. De resultaten van veel klinische onderzoeken tonen aan dat bèta-caroteen, vitamine E en mogelijk hoge doses vitamine A het risico op vroegtijdige dood of afwijkingen kunnen verhogen.
Andere studies hebben multivitamine gebruik gekoppeld aan verhoogd kankerrisico, en calcium of magnesiumsupplementen kunnen schadelijk zijn voor dieren met nier- of leverproblemen.
Er zijn ook aanwijzingen dat het synthetische foliumzuur schadelijker is dan het natuurlijke folaat, dat aanwezig is groene bladgroente, en bv. spruitjes, fruit en volkoren granen. Het kan zich in het lichaam ophopen en het risico op kanker verhogen. Het innemen van grote hoeveelheden synthetische voedingsstoffen kan schadelijke gevolgen voor de gezondheid hebben.
Onderzoek toont consequent aan dat synthetische voedingsstoffen geen vervanging zijn voor een gezond, uitgebalanceerd dieet. Waarschijnlijk wist u het al, maar dan nu nog een keer zwart op gebroken wit. Het verkrijgen van natuurlijke voedingsstoffen uit hele voedingsmiddelen is altijd een betere optie.
Als uw dier echter een specifieke voedingsstof mist, hetgeen eigenlijk niet zo vaak voorkomt, kan het nuttig zijn om een supplement te nemen, of een aangepaste extra voeding te geven in de vorm van een kruidenmengsel of bv. wortel, appel of graanvlokken, afhankelijk van welke voedingsstof het mist, en uiteraard ook van welke diersoort . Ook in bepaalde situaties als flink trainen voor een wedstrijd, ziektes, of bij bloedverlies, parasieten, diarree of stofwisselingsstoornissen kan de gift van een extra supplement goed zijn.
De conclusie is dus eigenlijk dat men er verstandig en voorzichtig mee moet om gaan, het best in samenwerking met een diëtist of natuurgeneeskundige met de nodige kwalificaties, en zoveel mogelijk op natuurlijke basis. Alle supplementen, mengsels en middelen die we in onze webwinkel verkopen voldoen aan die kwaliteitseisen.